Enexis en ADC: samen voor de energietransitie

Enexis speelt een cruciale rol in de energietransitie door het gas- en elektriciteitsnetwerk te onderhouden en te verduurzamen. Dit vergt intensief onderhoud en professionele partners. Al bijna acht jaar vertrouwt Enexis op de diensten van ADC, een samenwerking die is uitgegroeid tot een partnerschap gebaseerd op kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie.

Enexis

Enexis is een van de zes regionale netbeheerders in Nederland, verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het gas- en elektriciteitsnetwerk. Ze zorgen voor het transport van energie vanuit zonneparken en windmolens naar huishoudens en bedrijven. Enexis werkt dagelijks aan de energietransitie door het verzwaren en verduurzamen van energienetwerken in Nederland, wat veel onderhoud vergt. Goede communicatie met belanghebbenden is hierbij essentieel en ADC ondersteunt hierbij maar al te graag.

Net als Enexis heeft ADC de energietransitie hoog in het vaandel staan. In het kader hiervan is onze locatie in Den Bosch volledig CO2-neutraal gemaakt en gebruiken we nog alleen maar elektriciteit. Meer weten over onze duurzame initiatieven? Klik dan hier.

Het ontstaan van de samenwerking

De langdurige samenwerking tussen Enexis en ADC, die inmiddels al bijna 8 jaar duurt, begon met een aanbesteding. ADC was één van de kandidaten. ‘’In principe kan iedereen op papier de gewenste kwaliteit leveren, consequent zijn en voor je klaar staan. Maar daar kom je pas achter als de samenwerking echt loopt. Daarom hebben we bij alle kandidaten een kijkje in de keuken genomen. Bij ADC voelde alles meteen goed.’’, zegt Lex van Erp, communicatieadviseur bij Enexis.

‘’ADC stak met kop en schouders boven de andere kandidaten uit. Ze vinkten alle boxen af!”

“De keuze voor ADC werd makkelijker doordat ze alles in eigen beheer hebben. Dit gaf ons meer vertrouwen, omdat de volledige verantwoordelijkheid van productie bij ADC ligt. Ze weten daarom ook altijd mijn vragen te beantwoorden, omdat ze op de hoogte zijn van werkelijk alles. Het is ook prettig dat ADC veel orders met eigen koeriers vervoert, waardoor ze meer grip hebben op hun processen voor consequente leveringen.”, aldus Lex van Erp.

Veel soorten producten en dienstverleningen

ADC maakt veel mooie dingen voor Enexis. Waaronder de welkomstpakketten voor Slimme Meters, die in ongeveer twee miljoen huishoudens geïnstalleerd werden. Het pakket bevatte een vooraankondigingsbrief, een afspraakbevestigingsbrief, een persoonlijke handleiding voor de meter en andere praktische dingen. ‘’Al deze spullen werden bij ADC gemaakt en werden ook hier opgeslagen zodat ze altijd op voorraad lagen. De welkomstpakketten zijn over een bestek van 6 jaar verzonden, dat was dus een langdurig project waarbij we gelukkig op ADC konden rekenen.’’, zegt Lex van Erp.

Maar ADC verstuurt ook gewoon ‘normale brieven’ voor Enexis. Dit verzorgen we van drukken tot leveren. ‘’We leveren de inhoud voor de brief, eventuele extra communicatie en een overzicht van de ontvangers aan. Daarna wordt alles geregeld. Hierdoor hebben we geen omkijken naar onze mailings. En dit zijn er veel, per week versturen we duizenden brieven naar Nederlandse huishoudens.’’, zegt Lex van Erp. Daarnaast bevat drukwerk voor Enexis ook andere dingen, zoals roll-up banners en beachflags voor inloopavonden, informatieve brochures en kaartjes voor huishoudens en leaflets voor belanghebbenden.

‘’Van het ‘standaard’ drukwerk tot de allergekste wensen: ze kunnen het allemaal!”

De veranderingen in het energielandschap hebben een grote invloed op de communicatie van Enexis. Dat kwam duidelijk naar voren tijdens de overstromingen in Zuid-Limburg in 2021. Toen moest Enexis met spoed flyers leveren aan huishoudens in de regio om hen te informeren. “Ik gaf een belletje aan ADC en legde de situatie uit. Voor ik wist wat het precieze afleveradres was, waren de flyers al geprint en was de koerier onderweg naar Zuid-Limburg,” aldus Lex van Erp.

Daarnaast maken honderden medewerkers van Enexis dagelijks gebruik van het op maat gemaakte printportaal van ADC. Hiermee bestellen ze eenvoudig hun drukwerk, zegt Lex. ‘’Omdat zoveel medewerkers het portaal gebruiken, is het belangrijk dat alles zo duidelijk en simpel mogelijk is, zodat er geen verwarring ontstaat. Dat heeft ADC begrepen, want we hebben nooit problemen gehad met het bestellen of bijhouden van onze orders.’’

”De mensen van ADC zijn ware alleskunnders!”

Betrokkenheid

Na bijna acht jaar intensief contact is de samenwerking tussen Enexis en ADC uitgegroeid tot een partnerschap gebaseerd op wederzijds vertrouwen en begrip. Lex is zeer te spreken over de samenwerking. ‘’ADC kent de wensen en behoeften van Enexis door en door en biedt altijd goed advies. ADC is heel erg betrokken en op de hoogte van alles. Ze zijn ware alleskunners die altijd in oplossingen denken! Ze voelen eigenlijk gewoon als collega’s’’.

Producten die ADC voor Enexis maakt